Over ons
Als kind had ik de droom om boer te worden. En 6 jaar geleden is die droom werkelijkheid geworden. In het dorpje Zeeland in Noord Brabant, naast het Trentse Bos, vonden Martijn en ik een perceel van 2 hectare. Daar telen, verwerken en verkopen we nu kruiden- en fruitproducten. We maken bv. jam en chutney van kweeperen, siropen van munt en sering, elixer van vlier, kruidenthee en verzorgingsproducten. Smaak, gezondheid en natuur zijn voor ons leidende principes. Concreet hebben we dit vertaald in een agroforestry kruidenbos met een korte afzetketen voor de producten. Ook zijn er rondleidingen, kruidenworkshops en meewerkdagen. Zo kan iedereen die wilt genieten van de plek, de producten, en leren over kruiden.

Wat is een agroforestry kruidenbos?
Het agroforestry kruidenbos bestaat uit stroken met bomen, struiken, kruiden en bodemleven die samen een bosrand nabootsen. Een bosrand systeem heeft een aantal grote voordelen. 
1) Een bosrand heeft bladoppervlak in horizontale verticale richting. Daardoor vangt een bosrand relatief veel zonnestraling, dat een hoge productie van biomassa, suikers, en CO2 vastlegging oplevert.
2) De plantenmix in de bosrand helpt elkaar. Zo pompen grote bomen mineralen omhoog vanuit de diepere grondlagen. Het bodemleven zet hun bladafval vervolgens om in voeding voor de andere planten. En zo bedekken kruiden de bodem, lokken plaagbestrijders met hun etherische olie, of halen stikstof uit de lucht. 

3) Onder een bosrand zit een schimmelnetwerk. Schimmels voeren van ver buiten de reikwijdte van de plantenwortels water en voedingsstoffen aan. De plantwenwortels voeden de schimmels met hun suikers. 

Dit samen maakt een bosrandsysteem een productief en robuust systeem. En de teelt op de arme zandgrond van de Peel met lage grondwaterstanden in de zomer en hoge grondwaterstanden in de winter kan wel een robuust systeem gebruiken!  Omdat veel kruiden ook op armere gronden groeien, en vanwege mijn interesse in medicinale kruiden, was agroforestry met veel kruiden voor de hand liggend.  


Uitwisseling tussen Tuin de Es en Kruidenbos Ursula

Een dagje bij elkaars bedrijf werken is leerzaam en leuk! πŸ‘©πŸΌ‍πŸŒΎπŸ‘©πŸΌ‍🌾Verslag van de uitwisseling tussen Tuin de Es en Kruidenbos Ursula (10/10/23). In het kader van demobedrijf duurzame landbouw 2022-2025 (ministerie LNV) organiseert Tuin de Es uitwisselingen tussen tuinders. Voor Kruidenbos Ursula was dit een mooie kans om te leren over de teelt in de kas en de moestuin en de combinatie met zorg op de tuinderij.